20080824

REKLAMCILIK MESLEĞİ


TANIM
Herhangi bir mal veya hizmeti çeşitli özellikleri ile tanıtarak kişilerin etkilenmelerine ve satın almaya istekli hale gelmelerine çalışan kişidir.
GÖREVLER
- Satılması istenen mal veya hizmetin niteliklerini belirler, - Bu mal veya hizmete kimlerin ihtiyaç duyabileceği konusunda ön araştırma yapar, - Bu gruplara malı tanıtmak için etkileyici tanıtım malzemelerinin tasarımlarını hazırlar (gazete, dergi, ilan metinleri, grafik tasarımları, afiş, yol panosu, TV sinema filmi, senaryo, görüntü ve sözler, radyo spotları), - Reklama yönelik olarak hazırlanan kompozisyonların basımı, çekimi, yayını ve benzeri çalışmaları kontrol eder ve çalışmaların hedef kitleye ulaşmasını sağlar, - Kitaplar, dergiler, afişler, grafikler, broşürler ve benzeri reklam araçlarında kullanılmak üzere çizim tasarıları yapar veya yapılmasını sağlar, - Mal veya hizmetin içeriğine uygun olarak reklam faaliyetlerini, konferans ve seminerler gibi halkla ilişkiler faaliyetleri ile destekler, - Açık hava reklam sunumlarını (stadyum, pano, toplu taşıt araçları) gerçekleştirmek üzere çalışmalarda bulunur, - Yürütülen reklam kampanyaları ve maliyet hakkında müşterileri bilgilendirir.
KULLANILAN ALET VE MALZEMELER
Grafik tasarım ve uygulamaya özgü özel amaçlı bilgisayar, tepegöz, dia projeksiyon makinesi, fotoğraf makinesi, karanlık oda malzemeleri, fotokopi makinesi, telefon, teyp, kaset, video, TV, kırtasiye malzemeleri, suluboya, guaş boya, fırça vb. boya malzemeleri, kitap, broşür, dergi, afiş gibi basılı yayınlar, araştırma anketleri, çizim masası vb.
MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
Reklamcı olmak isteyenlerin; - Üst düzeyde genel yeteneğe sahip, - Genel kültür seviyesi yüksek, - Sosyoloji, psikoloji ve sanata ilgili, bu alanlarda başarılı, - Yaratıcı, hayal gücü fazla, mizah anlayışı olan, - Düşüncelerini söz ve yazı ile başkalarına etkili bir biçimde aktarabilen, - Dışa dönük, girişimci, - Yeniliklere açık ve başkaları ile işbirliği yapabilen kimseler olmaları gerekir.
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Reklamcılar kamu ve özel sektör kurum ve kuruluşlarına ait reklam, tanıtım, halkla ilişkiler bölümlerinde, medya kuruluşlarında ve reklam ajanslarında çalışırlar. Çalışma ortamı çok hareketlidir. İşyeri genellikle ileri teknoloji iletişim araçları, reklam ve grafik tasarımına özgü bilgisayarlar ile donatılmış, iyi aydınlatılmış, rahat ve temizdir. Reklamcı çalışırken reklamı yapılacak mal ve hizmeti üreten firma sahipleri ve ilgili ünite yöneticileriyle, reklam ajansı sahip ve yöneticileriyle, araştırmacılar, senaristler, matbaacılarla, basın yayın kuruluşları, grafikerler, fotoğrafçılar, çekimlerde stüdyo şefleri ve meslektaşlarıyla iletişimde bulunur.
ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
- Reklamcılar, kamu ve özel sektör kurum ve kuruluşlarının ‘’Halkla İlişkiler'’ bölümlerinde ve reklam ajanslarında çalışabilirler. - Mal ve hizmetlerin çeşitlenmesi sonucu rekabetin artması, reklamcılık sektörüne büyük ölçüde gereksinim duyulmasına neden olmuştur. Bu nedenle, reklamcıların iş bulma olanakları ve bayanların bu meslekte çalışma oranları yüksektir.
MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Bu mesleğin eğitimi aşağıdaki üniversitelere bağlı fakültelerin “Reklamcılık” bölümlerinde verilmektedir.
MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI
Öğrenci Seçme Sınavında (ÖSS) “Reklamcılık” lisans programlarından biri için yeterli “Eşit Ağırlıklı (EA)” puan almak.
EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ
- İletişim fakültelerinde eğitim, liseden sonra 4 yıl, - Eğitim süresince: Türk Dili ve Edebiyatı, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Yabancı Dil, Kişiler Arası İletişim, Reklam Teorisi, Temel Fotoğrafcılık, Grafik Resim, Sosyal Yapı Analizleri, İletişim ve Toplum, Sayfa Düzenlemesi, Tanıtım, Metin Yazarlığı, Fotoğraf, Radyo- Televizyon, Medya Planlaması, Grafik Tasarımı, Piyasa Araştırması, Reklam Kampanyaları, Reklam Filmi Yapım ve Yönetimi, Kamuoyu Araştırmaları, Grafik Resim ve Uygulama gibi meslek derslerine yer verilmektedir.
MESLEKTE İLERLEME
Lisans eğitiminden sonra alanlarında mastır (yüksek lisans) ve doktora eğitimi alarak akademik kariyer yapabilirler, yüksek öğretim kurumlarında araştırma görevlisi, doçent, profesör gibi unvanlarla öğretim üyesi olarak görev yapabilirler.
Reklamcılar; radyo, televizyon gibi yayın araçlarıyla veya basılı kaynakları tanıtım çalışmalarında uzmanlaşabilir, sadece konferans ve seminer düzenleme çalışmalarına ağırlık verebilir veya giyim, gıda gibi tek bir sektöre ait reklam kampanyaları hazırlama çalışmalarına yönelebilirler.
Anadolu İletişim Meslek Lisesi mezunları, reklamcılık alanında üniversite eğitimine yönelmek isterlerse ek puandan yararlanabilirler.
Reklamcılık alanında düzenlenen seminerlere katılarak mesleki gelişim sağlanabilmektedir.
BENZER MESLEKLER: Halkla ilişkiler uzmanı, pazarlamacı.
BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU
- Öğrenciler eğitimleri süresince çeşitli kurum ve kuruluşlardan sağlanan kredi ve burslardan faydalanabilirler. - Reklamcı olarak işe ilk başlamada aylık asgari ücretin 2-3 katı civarında bir ücret alınabilmektedir. Deneyim arttıkça, uzmanlık alanları ve kampanya başarıları doğrultusunda ücrette 3-4 kat artış olabilmektedir.

6 yorum:

Şükrü Yılmaz dedi ki...

Gunaydin Hayirli Sabahlar Gunleriniz Saglikli,Neseli ve Bereketli olsun.Sevgiyle,Saygiyla vede Saglikla Mutlu Esen Kalin Allaha emanet olun.Saygilarimla

Yorum:Reklamın iyisi kötüsü olmaz reklam,reklamdır önemli oılan çağrı yapmaktır tanıtmaktır...

NOT:Masaüstü PC'im çokmüştü onun düzelttim Dört gündür uğrayamadım Allah razı olsun aksatmadan hergun uğradınız ve yazdınız bloguma Hakkınızı helal edin ellerinize ve yurğinize sağlık teşekkür ederim ALLAH gönlünüze göre versin

DOSTA SESLENIS

Od dusmus gonlume
Sondurde derdine yan
Muhanne yolu kesmis
Coldeki merdine yan
Yarinlar kalles dolu
Mert olan her dune yan

Alinti:Huseyin Nihal Atsiz
http://atsiz.org/siirler/goster.a.php?articleid=1013&tab=poems

Sukru Yilmaz
Antakya-Hatay

http://www.sukruyilmaz.net
http://www.sukruyilmaz.net/blog

Unknown dedi ki...

selam sana reddedemeyeceğin bi teklifle geldim.Oriflame üye olup ürünlerini %30 ucuza alıp,sattığın ürünlerdende net %30 kar elde edebilirsin.üye yaparak direktör seviyesine ulaşıp 1000$ kazanabilirsin.işe başlayıp işi bitiriş saati senin elinde olan kendi işinin patronu olmaya ne dersin teklifimi düşündükten sonra aramıza katılmak istersen blogumdaki güzellik danışmanı başvuru formunu doldurarak sende ailemizden biri olabilirsin.cevabını olumlu yada olumsuz bloguma yorum yazarak bırakırsan sevinirim

Şükrü Yılmaz dedi ki...

Hayirli Haftalar Ailenizle ve sevdiklerinizle birlikte Haftanizin neseli saglikli bereketli gecmesini dilerim.Sevgiyle Saygiyle vede Saglikla Mutlu Esen Kalin Allaha Emanet Olun

DENIZ KANATLI KUSLAR

Ucsuz bucaksiz koca bir orman icinde
Deniz kanatli zumrutten bir serce
Gelip senin dalina yuva yaparsa eger
Iste hayat ancak o an yasamaya deger.

Gun olur.
Ucar deniz kanatli kuslar yuvadan
Bakarsin doner mi diye arkalarindan
Kalip o koca orman icinde bir basina
Yazarsin adlarini tum gozyaslarina.

Alinti:siir.roots.gen.tr Rumuz:Kibritkutusu
http://siir.roots.gen.tr/SiirGoster.html?siir=125269

Sukru Yılmaz
Antakya-HAtay

http://www.sukruyilmaz.net
http://www.sukruyilmaz.net/blog

Şükrü Yılmaz dedi ki...

Hayirli Gunler Dost deniz kenarindaki taslara benzer Once tek tek toplarsin sonra birer birer denize atarsin ancak bazilarina kiyamazsin Iste sen o kiyamadiklarimdansin Saygilarimla Allaha Emanet Olun

CENNET

Yalnizlik,Bir yasam bicimidir.
Yalniz olmak,Degildir gayem.
Hiç bir zamanda Yalniz kalmadim,
Kalmakta istemem..

Bu yasanilasi hayatta..
yalnizliga kucak acmadim.
Yasamimdaki eslilige
Yalnızlık ekledim...

Bir sey degismedi,aslinda hayatimda..
Iyi bir evlilik CENNET kotu ise CEHENNEM
Ben yasami seviyorum
CENNETE yakın,CEHENNEM den uzak olmak
Istiyorum…

Alinti:Taci Koca
http://siir.roots.gen.tr/SiirGoster.html?siir=125424

Sukru Yılmaz
Antakya-HAtay

http://www.sukruyilmaz.net
http://www.sukruyilmaz.net/blog

Şükrü Yılmaz dedi ki...

Hayirli Gunler Gununuz Aydinlik Neseli ve Huzurlu Saglikli Bol Bereketli Olsun,Sevdiklerinizle Birlikte Sevgiyle Saygiyla vede Saglikla Mutlu Esen Kalin Allaha Emanet Olun.Saygilarimla

SABAH GUNESI

Sabah gunesi kurtuldu yine daglarin arkasindan
Geceyi aldi goturdu
Kimbilir kimler kurtuldu onunla birlikte icindeki yangindan
O geceyle birlikte dertleri de sondürdü.

Iste karsimda duruyor sabahin gunesi
Karsima gecmis beni izliyor.
Sanki ozellikle gecmis karsima gormek icin cehremi
Beni izledikce kimbilir O'na neler soyluyor...

Alinti:Sadi Sacak
http://www.siirdefteri.com/?sayfa=siir&siir_id=33047

Sukru Yılmaz
Antakya-HAtay

http://www.sukruyilmaz.net
http://www.sukruyilmaz.net/blog

Jupiter dedi ki...

Bu genel halk için bir duyuru, ilgileniyoruzBöbrekleri satın almak ve farklı böbrek bağışçılarıyla birlikte çalışabilmekHastalarımız, böbrek satmakla ilgileniyorsanız, lütfen bizimle iletişime geçin.hastamıza böbrek bağışında bulunup bulunmadığınızı onaylayabiliriz veher bağışçıyı büyük ödüller bekliyor.E-postamızda bize ulaşın jupitermedicalcentreincgmail.comveya whatsapp konusunda bizimle iletişime geçin 1 515 293-5520