20080803

BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ

Bilgisayar sistemlerinin yapısı, tasarımı, geliştirilmesi ve sistemlerin kullanılması konularında çalışan kişidir.
GÖREVLER
Bilgisayar mühendisleri, yönetim, endüstri ve hizmet alanlarında; - Bilgisayar ağı ihtiyacını saptar, - Kurulması için şartname hazırlar ve temin eder, - İhale tekliflerini değerlendirir, - Yazılım konusunda çalışır, - Bilgisayar şirketlerinde danışmanlık yapar, - Sistem çözümleyicisi ve programcısı olarak çalışır, - Bilgisayar donanımını tasarlar, - Bilgisayara girecek verilerle ilgili çalışmalar yapar.
KULLANILAN ALET VE MALZEMELER
- Donanım Parkı (PC, iş istasyonu, çok kullanıcılı sistem, ana bilgisayar, terminal, yazıcı), - Yazılım Parkı (çok sayıda derleyici paket yazılımı, çeşitli kelime işlem, veri tabanı, grafik yazılımları, işletim sistemleri, programlama dilleri vb.).

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
Bilgisayar mühendisi olmak isteyenlerin;
- Üstün bir akademik yeteneğe,
- Sayı ve sembollerle akıl yürütme gücüne,
- Bir işi öğelerine ayırıp işlem basamaklarını belirleme becerisine sahip,
- Mantık yürütme ve tasarım yeteneği olan,
- Dikkatli, sabırlı,
- Kendini sürekli yenileme gereği duyan, araştırıcı kimseler olmaları gerekir.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Bilgisayar mühendisleri büro ortamında çalışırlar ve birinci derecede verilerle uğraşırlar, iş oturarak yürütülür, ortam genellikle sessizdir. Bilgisayar mühendisi çalışırken diğer meslektaşlarıyla ve iş sahipleriyle etkileşim halindedir.

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Bilgisayar kullanımının hızla yaygınlaştığı günümüzde bilgisayar mühendisleri, eğitim, endüstri, ticaret, hizmet, danışmanlık alanlarında faaliyet gösteren özel kuruluşlarda, kamu kuruluşlarında, bankalarda, üniversitelerde, bilgisayar donanımı ve yazılımı üreten ve pazarlayan firmalarda çalışabilirler. Ülkemizde bilgisayar mühendislerinin çalışma alanları, donanım teknolojisini tasarlama ve üretmeden çok yazılım teknolojisi üzerinde yoğunlaşmıştır.

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Bilgisayar mühendisliği eğitimi üniversitelerin Mühendislik Fakültelerinin “Bilgisayar Mühendisliği” bölümünde verilmektedir.

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI
Bu bölümler Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) “Sayısal (SAY)” puan ile öğrenci almaktadır.

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ
Eğitim süresi 4 yıldır. Eğitimin ilk yıllarında Matematik, Fizik, Kimya ve Bilgisayar Mühendisliğine Giriş dersleri verilmektedir. Daha sonraki yıllarda sistem programcılığı ve donanım (Hardware) kısmını oluşturan ve uzmanlaşmayı gerektiren dersler verilmektedir. Programlama Dilleri, Veri Yapıları, Olasılık ve İstatistik, Sayısal Mantık Sistemleri, Elektrik Devreleri, Temel Elektronik, Bilgisayar Mimarisi, Mikroişlemci ve Mikro Bilgisayar, Sistem Programlama, Veri Tabanı Yönetim Sistemi, Bilgisayarlı Grafik, İşletim Sistemi, Yöneylem Araştırma, Formal Diller ve Soyut Bilgiler, Dil İşleyiciler, Bilgi Sistemleri Mühendisliği ile uygulamaya yönelik program yürütülmektedir.

MESLEKTE İLERLEME
Bilgisayar mühendisleri, bilgisayar mühendisliği bölümünde master, doktora yaparak akademik kariyer yapabilirler. Danışma mühendisi olarak çalışabilirler. Bilgisayar şirketlerinde yönetim kademelerinde görev alabilirler.

BENZER MESLEKLER: Elektrik-elektronik mühendisliği, makine mühendisliği.
BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU
- Eğitim süresince, koşulları uyan öğrenciler Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu’nca verilen krediden yararlanabilirler. Ayrıca, başarılı öğrenciler burs alabilirler. - Eğitim sonrası kazanç ise kamu kurumlarında çalışanlar için, çalıştıkları kurumun statüsüne göre değişmektedir. Genellikle sözleşmeli olarak çalışmaktadırlar (kamuda). - Özel sektörde çalışanların aldıkları ücret, deneyimlerine ve işyerinin ücret politikasına göre değişmektedir.

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER
- İlgili Eğitim Kurumları, - Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi, - Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi Bulunan Türkiye İş Kurumu İl Müdürlükleri.


BİLGİSAYAR PROGRAMCISI
TANIM

Değişik konularda ve çok miktardaki bilgiyi, bilgisayar ortamında hızlı ve sistematik bir biçimde çözümlemek ve değerlendirebilmek amacı ile program yazan kişidir.


GÖREVLER
- Bilgilerin bilgisayarda amaca uygun olarak sistematik bir biçimde kullanımını sağlayacak bilgisayar programları yazar, - Pek çok bilgisayar programlama dilini bilir ve elindeki bilgilerin niteliğine en uygun olan programlama dilini seçer ve programı bu dilde yazar, - Programlama dillerinin yazımında kullanılan kodlamaları yapar ve uygular, - Yazdığı programı test eder, - Sistem analistinin verdiği formları, bilgisayarın kullanım diline kodlar.


KULLANILAN ALET VE MALZEMELER
- Bilgisayar (macintosh, PC vs.) - Disket, disk, - Printer, scanner, klavye gibi araç-gereç ve malzemeler.

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
Bilgisayar programcısı olmak isteyenlerin; - Sistemli düşünme gücüne sahip, - Matematikle ilgili ve bu konuda başarılı, - Kendini yenileyebilen, araştırmacı, - Bir konuda verilerin çözümlenmesi için yapılması gereken işlemleri kavrayıp bunu bilgisayar diline aktarabilen, - Sabırlı ve dikkatli kimseler olmaları gerekir.


ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Bilgisayar programcıları büro ortamında çalışırlar ve birinci derecede verilerle uğraşırlar, iş oturarak yürütülür, ortam genellikle sessizdir. Bilgisayar programcısı çalışırken diğer meslektaşlarıyla ve iş sahipleriyle etkileşim halindedir.

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Bilgisayar programcılığı eğitiminden sonra, kişilerin iş bulma olanakları geniştir. Hemen hemen tüm kamu kuruluşları, bankalar ile özel sektöre ait işyerlerinde çalışabilirler. Bilgisayarın her alanda yaygınlaşması, bu meslekteki elemanların iş bulmalarını kolaylaştırmakta ve aranan eleman olma özelliklerini daha uzun bir süre koruyacaklarını göstermektedir. Bu mesleği hem kadınlar hem de erkekler tercih etmektedirler.

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Meslek eğitimi, aşağıda adı verilen üniversitelere bağlı meslek yüksek okullarının “Bilgisayar Proğramcılığı” bölümünde verilmekte iken, bu bölüm adının “Bilgisayar Teknolojisi ve Programlama” olarak değişmesi nedeniyle, “Bilgisayar Proğramcılığı” adıyla artık öğrenci alınmamaktadır. Bu nedenle Meslek Eğitimi bölümünde bulunan bilgiler “Bilgisayar Proğramcılığı” bölümü eğitiminin verildiği zamandaki araştırılan bilgileri kapsamaktadır.

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI
Bilgisayar Programcılığı ön lisans programına girebilmek için, - Lise veya dengi okul mezunu olmak, - Merkezi sistemle yapılan Öğrenci Seçme Sınavında (ÖSS ) yeterli “Sayısal (SAY)” puanı almak gerekmektedir. Meslek Liselerinin Bilgisayar, Bilgisayar Donanım, Bilgisayar İşletimi/Bilgisayar İşletimi Teknisyenliği,Bilgisayar Yazılımı bölümlerinden mezun olanlar üniversitelerin Bilgisayar Programcılığı ön lisans programını tercih ettiklerinde orta öğretim başarı puanları 0.65 ile çarpılarak ÖSS puanlarına eklendiğinden, diğer alanlara göre daha yüksek bir ağırlıklı puan elde etmekte ve öncelikle yerleştirilmektedir.

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ
Eğitim süresi 2 yıldır. Eğitimin ilk yıllarında: Genel Matematik, Programlama Dilleri, Teknik Resim, İstatistik ve Muhasebe gibi temel dersler verilmektedir. Daha sonraki yıllarda ise: ileri düzeyde programlama, data yapıları ve algoritmalar, sistem analizi, modern mantık ve mikro işlemleri, nümerik analiz, yöneylem araştırması, iletişim sistemleri ve bitirme tezi olmak üzere meslekle ilgili uygulamaya dönük program yürütülmektedir.

MESLEKTE İLERLEME
Bilgisayar Programcılığı ön lisans programını başarı ile bitirenler ÖSYM tarafından açılan Dikey Geçiş sınavında başarılı oldukları takdirde Bilgisayar Mühendisliği, Bilgisayar Öğretmenliği, Bilgisayar Sistemleri öğretmenliği, Bilgisayar ve Kontrol Öğretmenliği, Bilgisayar ve Enformatik, Bilgisayar ve Enformasyon Sistemleri, Bilgisayar-Enformatik, Bilgisayar ve Kontrol Mühendisliği, İstatistik ve Bilgisayar Bilimleri, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği, Matematik-Bilgisayar, Enformatik, Uygulamalı Matematik ve Bilgisayar, Enformasyon Teknolojileri, Turizmde Bilgisayar Teknolojisi lisans programına dikey geçiş yapabilirler.
BENZER MESLEKLER - Sistem Analisti, - Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni.

BURS, ÜCRET VE KREDİ DURUMU
Meslek eğitimi süresince kazanç söz konusu değildir. Ancak, koşulları uyan öğrencilerin Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu’nca verilen krediden yararlanması mümkündür. Ayrıca başarılı öğrenciler burs alabilmektedir.
Eğitim sonrası kazançta kişinin çalıştığı işletmeye, tecrübesine ve çalışma süresine göre ücret değişikliği söz konusudur. Genelde asgari ücretten başlayıp, asgari ücretin 10 katına kadar çıkabilmektedir.

7 yorum:

hpapplication dedi ki...

I from indonesia. for comment why could not with ID URL..?

http://www.hpapplication.com

Şükrü Yılmaz dedi ki...

Hayırlı Akşamlar Beni unutmayan yokluğumda Blog sayfalarımı ziyaret eden siz değerli dostlarıma Kardeşlerime ve Arkadaşlarıma teşekkür ederim.Sağlıklı neşeli güzel bir hafta sonu tatili dilerim.Sevgiyle saygıyla vede sağlıkla mutlu esen kalın allaha emanet olun.Saygılarımla

CESARETIM YOK

cesaretim yok büyük bir aşka yelken açmaya
sevdanla sürüklenip durulmaya
ya da alev alev bir ateşte yanmaya
gecelerce ağlamaya
senle beraberken bile yalnız kalmaya
cesaretim yok çıktığım o yolda kaybolmaya..

Alıntı:Yasemin Özdemir
http://www.siirkolik.com/siirler/2515-cesaretim-yok.asp

Şükrü Yılmaz
Antakya-Hatay

http://sukruyilmaz.net
http://sukruyilmaz.net/blog

Şükrü Yılmaz dedi ki...

Gunaydin Hayirli Günler Berat Kandilinizi Kutlar Hayirlara vesile olmasini dilerim. Ailenizle ve sevdiklerinizle birlikte Saglikli ve neseli bir hafta sonu tatili dilerim.
Berat Kandilinizi Kutlar Yuce Rabbimden hayirlara vesile olmasini dilerim

Bugün ellerini semaya gönlünü Mevla'ya aç,
bugün günahlardan olabildiğince kaç,
bugün en gizli incilerini onun için saç
çünkü bugün kandil,
Regaip kandilin mübarek olsun.

Sukru Yılmaz
Antakya-HAtay

http://sukruyilmaz.net
http://sukruyilmaz.net/blog

Şükrü Yılmaz dedi ki...

Gunaydin Hayirli haftalar ve Gunlerinizin Saglikli Neseli ve Bereketli Olmasini dilerim.Ailenizle ve Sevdiklerinizle Birlikte Sevgiyle Saygiyla vede Saglikla Mutlu Esen Kalin Allaha Emanet Olun.Saygilarimla

SABAH

Serin ruzgârlara pencereni ac!
Karsinda fecirle değişen agac,
Bak,seyret agaran rengini ufkun
Mahmur gozlerinde suzulsun uykun.
Birak saclarinla oynasin ruzgâr,
Gumus ciplakligi bir baska bahar
Olan vucudunu ondan gizleme.
Ne varsa hepsini boyun,sac,meme,
Esîrden dudaklar oksasin sevsin
Mademki geceden daha güzelsin!

Alinti:Ahmet Hamdi Tanpinar
http://www.siirbul.com/?sayfa=siir&siir_id=20436

Sukru Yılmaz
Antakya-HAtay

http://sukruyilmaz.net
http://sukruyilmaz.net/blog

Şükrü Yılmaz dedi ki...

Gunaydin Hayirli Sabahlar,Gunlerinizin Saglikli Neseli ve Bereketli Olmasini dilerim.Ailenizle ve Sevdiklerinizle Birlikte Sevgiyle Saygiyla vede Saglikla Mutlu Esen Kalin Allaha Emanet Olun.Saygilarimla

BIR SEVGILI ARIYORUM

Bana mutlulugu tattiracak
Sevgisiyle beni sasirtacak
Kalbimi umutara tasiyacak
Bir sevgili ariyorum
Dertli gonlume nese katacak
Zalim hayattan beni kurtaracak
Biraz olsun mutlulugu bulduracak
Bir sevgili ariyorum
Ucurumun kenarindayken elimden tutacak
Kan aglayan kalbimi mutluluga bogacak
Yuregimde acipta hiç solmayacak
Bir sevgili ariyorum

Alinti:Emrah Köçekçioğlu
http://www.siirkolik.com/siirler/1801-bir-sevgili-ariyorum.asp

Sukru Yılmaz
Antakya-HAtay

http://www.sukruyilmaz.net
http://www.sukruyilmaz.net/blog

Şükrü Yılmaz dedi ki...

Hayirli Geceler,Mübarek Cuma gecenizi kutlar Hayirli Cumalar dilerim.Ailenizle ve Sevdiklerinizle Birlikte Sevgiyle Saygiyla vede Saglikla Mutlu Esen Kalin Allaha Emanet Olun.Saygilarimla

ARDAKALAN

Bana bir dinletim verin,
Biraz da zaman.

Ben bir deyim cıkarayim,
Bir duyuru sesi ondan.

Siz bir solukta onu dinleyin.
Sizin olsun artakalan zaman

Alinti:Ozdemir Asaf
http://siir.roots.gen.tr/SairSiirGoster.html?siir=177

Sukru Yılmaz
Antakya-HAtay

http://www.sukruyilmaz.net
http://www.sukruyilmaz.net/blog

aykara58 dedi ki...

Selam şükrü bey Sivas'tan aydın, Sivas Türkiye İş Kurumunda İş ve Meslek Danışmanlığı görevini yürütüyorum. sizinle görüşmek isterim. aykara58@hotmail.com saygılar